Някога замисляли ли сте се защо скафандрите са бели? Това е така, защото белият цвят отразява топлината в космоса, точно както и тук на Земята. Температурата, породена от директната слънчева светлина, може да достигне до 275 градуса.

космически предизвикателства

Астронавтите използват бели скафандри, когато излизат на космически разходки за извършване на работа извън космическата совалка или Международната космическа станция. Тъй като работата на астронавтите в открития космос може да продължи до 6 часа, белият цвят е избран поради няколко причини. Една от най-важните е, че бялото отразява топлината, така че астронавтът е предпазен от прекалено затопляне. Астронавтите също така може и да усетят и студ. Пръстите на ръцете са тази част от тялото, която става най-студена в космоса. За да не измръзнат, ръкавиците на астронавтите и космонавтите имат специални нагреватели, които се намират точно на връхчетата на пръстите им.

Друга причина космонавтите да използват бели скафандри е, че бялото е видимо срещу черния фон на космическото пространството, така че и другите астронавти могат лесно да се различат едни от други. В допълнение, тъй като астронавтите винаги излизат по двойки, единият от костюмите винаги има червени ивици на четири различни места, така че другите астронавти могат да различат един астронавт от друг.

Във вътрешността на космически кораб, астронавтите носят дрехи. Също като тези, които носите всеки ден вкъщи.

My Instagram ProfileYoutube profile