Какво представляват космическите мъглявини?

Мъглявините са едни от най-красивите обекти на нощното небе. Първоначално така се е наричал всеки астрономически обект, в който не е било възможно да се различат звезди. Днес ги наричаме мъглявини.

Впечатляващите космически мъглявини

С развитието на телескопите терминът бил стеснен – сега той се отнася само към участъци от космически прах, газ и плазма, поглъщащи или излъчващи светлина. Мъглявините се образуват по различни причини и всички те са уникални по свой начин.

Освен, че са изключително красиви, мъглявините изпълняват важна функция – те са изпълнени с тежки елементи, стимулиращи цикъла на живот на звездите. Това ги прави изключително интересни за наблюдение от астрономите. Именно там се формират нови звезди, комети, планети, планети джуджета, спътници, междупланетарен прах и газ.

Впечатляващите космически мъглявини

Различаваме няколко вида мъглявини – тъмни – открояват се на фона на Млечния път, и светли (дифузни и планетарни) – светят поради факта, че в центъра им има една наистина много гореща звезда.

Всъщност тъмните мъглявини са получили името си поради факта, че частиците в тях са толкова близо една до друга, че правят невъзможно преминаването на светлина от стоящи зад тях обекти! Една такава мъглявина е Конска глава, наричана още Змия:

horse-head-nebula

Дифузните мъглявини са с неправилна форма. Тези мъглявини са и остатъците от избухването на свръхнови звезди – например Ракообразната мъглявина, която може да видиш на снимката по-долу.

rakoobrazna-myglqwina

По-долу е друга дифузна мъглявина – Северна Америка, намираща се в съзвездието Лебед.

north-american-nebula-2

Планетарните мъглявини са сравнително симетрични. Причината за това е, че планетарната мъглявина е сравнително кратка фаза от еволюцията на 95% от звездите (включително и Слънцето). Етап от живота на звездата, при която червените гиганти се превръщат в бели джуджета. Тези космически обекти се виждат като малки пръстеновидни или дископодобни светли мъглявини, трудно различими от другите звезди, характерни с прости очертания и резки краища.Една такава мъглявина е мъглявината Охлюв в съзвездието Водолей:

helix-in-aquarius

Друг пример за планетарна мъглявина е Ескимос в съзвездието Близнаци:

NGC 2392 ("Eskimo" Nebula) HST WFPC2 [NII]; H-alpha; [OIII]; [HeII]

А коя ли е мъглявината на следващата снимка?

37761-eagle-nebula-1920x1200-space-wallpaper
My Instagram ProfileYoutube profile