Нептун е най-отдалечената от Слънцето планета. Температурата на повърхността му достига вледеняващите -201 ˚C! Оста му на въртене е наклонена на 28,3 ˚, което обособява и сезони – с тази разлика, че на Нептун те траят по около 40 години.

Външната част на атмосферата му е богата на водород. В по-долните пластове, намираме вода, амоняк и метан, а в самия център – твърдо скалисто ядро. Привидно скучен свят, Нептун ни изненадва с най-бързите ветрове познати в Слънчевата система, както и гигантски бури. Това време изглежда се влияе от, за сега, непознат вътрешен източник на топлина. Същият този източник предизвиква планетата да излъчва два пъти повече енергия отколкото получава от Слънцето. Също както и Уран, Нептун изглежда бледосин, поради метана, който поглъща червената светлина от слънчевото греене.

Преминавайки покрай северния полюс на Нептун през 1989г. Вояджър 2 успява да заснеме една невероятна буря. Наречена е „Голямото черно петно“ и когато през 1994г. планетата е наблюдавана отново с космическия телескоп „Хъбъл“, вече е била изчезнала. Тази буря остава едно от най-интересните явления, наблюдавани на Нептун и до днес.

Пръстеновидната система на планетата е била открита през ’80-те години. Астрономи наблюдавали преминаването на Нептун пред звезди и открили общо шест системи от пръстени. Всички са получили имената на учените, които са ги открили. Започвайки от най-вътрешния те са Гай, Льо Вериер, Ласел, Араго и Адамс. Открит е и шести пръстен, който си няма име, но се движи с орбитата на луната Галатея.

Интересен факт

На 7 декември 2011г. Нептун е пристигнал на същото място в космоса, където е бил открит преди близо 165 години. За да отбележи събитието, космическият телескоп Хъбъл на НАСА прави тези „юбилейни снимки“ на гигантската планета!

My Instagram ProfileYoutube profile