През годините хората мечтаейки да достигнат звездите са изпробвали всякакви методи, но най-ефективния е чрез ракета-носител. Наречена така, чрез нея учените изпращат машини и хора с мисия да изследват космоса. Благодарение на тях днес имаме толкова познания за планетите и телата в слънчевата система. За да може обаче един сателит или астронавт да стигне до което и да е космическо тяло, той трябва да се успее да излезе извън земната атмосфера. В това пътуване той трябва да преодолее най-големия си враг-земната гравитация. Тя го дърпа към себе си и не му дава да излезе в космоса. Тук идва на помощ ракетата-носител,която е проектирана специално за всяка мисия и всеки товар. Нейната цел е само една да развие скорост по-голяма от 28440 километра в час. Колкото по-голяма е скоростта,толкова по-високо ще отиде товарът.

Частите на една ракета

Строежа на една ракета отнема от няколко месеца до няколко години в зависимост от големината. В него участват много хора,които работят изключително внимателно за да не допуснат никакви грешки. След направата на всяка част, тя се подлага на проверки и изпитания. Това се  прави, защото товарът който ракетата-носител трябва да изстреля в Космоса е още по-скъп от нея, а понякога този товар са трима смели астронавта, чийто живот е безценен. Saturn_5Сатурн 5 преди да бъде сглобен.

За да успее ракетата да се отдели от Земята и да стигне космоса тя трябва да преодолее земното притегляне, това означава, че колкото по лека е ракетата ни толкова по-лесно ще я изпратим в Космоса. Понеже няма как да я направим по-лека от въздуха като хелиевите балони инженерите решават да използват един закон, който можете да видите и тук на Земята.

Представете си,че сте на лодка и хвърлите голям камък в зад себе си. Камъка ще отлети в едната посока,а вие с лодката ще се преместите напред толкова повече, колкото по-тежък е камъкът. Това се нарича трети закон на Нютон.third_lawВместо камъни,които са тежки и ще изморят астронавтите от хвърляне. Ракетите използват голямо количество гориво, което са запалва и излиза с голяма скорост от камбанните  дюзи в края на ракетата. По-голяма ефективност се постига,като ракетата-носител се разделя на няколко степени,  от две до пет на брой.

saturn_5Тези степени представляват отделни ракети, които се подреждат една върху друга. Когато горивото на първата свърши тя се отделя автоматично и се стартира следващата степен. По този начин ракетата не носи празни резервоари и става все по лека колкото по-нависоко се качва.

apollo_11_first_stage_separationОткачане на първа степен на ракета Сатурн 5 при мисията Аполо 11, на която е първия човек стъпил на Луната.

След като всички степени свършат своето гориво, разкачат се и паднат в океана. Остава върхът на ракетата,където е разположен полезния товар със свой собствен ракетен двигател. Това му позволява да маневрира и да се предвижва до други космически тела.apollo_11

Командния модул, модула за кацане на Луната и модула за връщане обратно на Земята са частите от ракетата, които ще продължат мисията. Другите степени или ще изгорят в атмосферата или ще са на дъното на океана.

На някои ракети им е необходима допълнителна сила в борбата с гравитацията. Този проблем е решен с допълнителни ракети, наречени бустери разположени около ракета. Те имат гориво като на новогодишните фойерверки и също като степените на ракетата, когато то свърши, те се откачат.

Lanceur en ZL - Vol 189 - Le 30/06/2009

Изстрелване на Европйската Ариана 5. По-малките ракети от двете страни на ракетата са бустерите.

Транспортиране на готовата ракета

Пътуването на ракетата носител започва от мястото,където е сглобена  до площадката за изстрелване, тук на помощ идват други превозни средства чрез които хората пътуват на Земята. 81437889523_950x600Руската ракета-носител Съюз TMA-17M транспортирана от влак до площадката за изстрелване, на заден планsea-launch-zenitРакетата Зенит 3SL транспортирана от кораб. На снимката се извършва скачване на ракетата върху платформата за изстрелване.ksc-20161202-ph_kls01_0061_31236414802_oРакетата Пегас закачена под самолета Локхеийд Л-1011. в този случай самолета играе ролята на площадката за изстрелване.12346057_156465868051366_1354539608_nВтората степен на ракетата Фалкон 9 на Space X транспортирана от камионap11-69-hc-622Сатурн 5 на верижна платформа. Пътуването до площадката отнема 5 часа със скорост от 1,6 км/ч.594345eed5eb3d6fb8a50925c0b25a67Верижна платформа за транспортиране на ракети и совалки до площадка за изстрелване. Снабдена е с два шестнадесет цилиндрови дизелови двигателя.

Площадката за изстрелване

Сглобили сме нашата ракета-носител, качили сме я на транспортно средство, сега как да намерим къде е тази площадка за изстрелване. Не може ли да я изстреляме от където искаме. Добрите новини са че не е трудно да я пропуснем. Площадките за изстрелване на ракети са огромни и имат съоръжения по-големи от самите ракети.

soyuz_expedition_19_launch_pad

Ракета-носител Съюз на площадката Байконур в Казакстан.
Голямата дупка, която се вижда на снимката предпазва ракетата от пламъка излизащ от двигателя. Той е доста голям и много горещ. Това може да нагрее ракетата и да я взриви. За да се намали тази възможност се изработват специални тунели под ракетата, които отвеждат пламъка настрани. В тези тунели се впръсква голямо количество вода за да не се стопят основите или да не възникне пожар.

atlas-5-rocket-with-msl-payload-rolls-out-to-launch-pad-41-credit-pat-corkery-united-launch-allianceОколо площадката ще намерите  стълбове, по-високи от всичко друго предпазващи ракетата-носител от гръмотевици.Без тях  ракетата може да бъде ударена от светкавица предизвикваща запалване на горивото в резервоарите и това да я унищожи.

The Soyuz rocket is seen on its launch pad shortly after being lifted into its upright position on Monday, Sept. 23, 2013, at the Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan. Launch of the Soyuz rocket is scheduled for September 26 and will send Expedition 37 Soyuz Commander Oleg Kotov, NASA Flight Engineer Michael Hopkins and Russian Flight Engineer Sergei Ryazansky on a five and a half-month mission aboard the International Space Station. Photo Credit: (NASA/Carla Cioffi)

За да стои ракетата-носител изправена без да има опасност тя да падне са предвидени специални колони. Тези колони трябва да пуснат ракетата и да се дръпнат настрани в определен момент и тя да се изстреля към Космоса. Освен за придържане на ракетата тези колони помагат за подготовката на ракетата-носител и позволяват на механиците да направят последни проверки. По тях астронавтите се качват в ракетата. Маркучите зареждащи резервоарите за течно гориво минават по тези колони. Докато е на Земята, ракетата се нуждае от електричество и е под постоянно наблюдение от екипа в командния център. Колоните позволяват ракетата да е свързана постоянно с електрическата система и командния център до момента на нейното изстрелване. Тогава ракетата-носител използва батерий ,за да се захрани с електричество, а с командния център се свързва с помощта на антени.

My Instagram ProfileYoutube profile