Полярното сияние е явление, което можем да наблюдаваме в районите около полюсите на нашата планета Земя. То се образува когато заредени частици излъчени от Слънцето навлязат в магнитната обвивка на Земята. Тези частици се събират там, където магнитното поле е най-силно – около полюсите. И там се сблъскват с атомите и молекулите в нашата атмосфера. Тези сблъсъци водят до безброй малки изблици на светлина, наречени фотони, които ние наричаме Полярни сияния!

Сблъсъците на такива заредени частици с кислород образуват червени и зелени сияния.

 

Докато сблъсъци с азот образуват лилави и розови цветове.

 

Но само на Земята ли наблюдаваме полярни сияния?

Разбира се, че не! На други планети също се случват, стига планетата да има атмосфера и магнитно поле. Ето тук можем да видим снимки на полярно сияние около полюсите на Юпитер, направени от космическия телескоп Хъбъл!

А на тази виждаме полярно сияние на Сатурн!

А ето и една интересна история, свързана с тази невероятна снимка на полярно сияние, направена на около 30км. северно от Рейкявик. Халгримур П. Хелгасън разказва историята на снимката:
„Всички останали наблюдатели на аурора се бяха прибрали вкъщи. До 3:30 сутринта в Исландия, в тихата нощ, голяма част от сиянията бяха приключили. Но изведнъж се появи нов поток от частици, просмукани от космоса, които още веднъж осветиха атмосферата на Земята. Този път, неочаквано, те създадоха невероятна форма, напомняща на гигантски феникс. При приготвянето на фотоапарата успях да направя две снимки на небето, последвани веднага от една трета на земята. Планината, която се вижда на фона е Хелгафел, а малката река на преден план се нарича Калда. Намират се на около 30 километра северно от столицата на Исландия Рейкявик. Опитни наблюдатели ще забележат, че точно над планината, вляво, е съзвездието Орион, а звездният куп Плеяди се вижда малко над средата на оформената рамка. Новата аурора продължи само една минута и щеше да изчезне завинаги, ако не беше заснета в тази дигитална мозайка.“

My Instagram ProfileYoutube profile