Както вече знаете в Слънчевата система има много планети, като в нейния център е Слънцето. За да не се сблъскват помежду си планетите се движат по точно определени пътища около нашата звезда, Слънцето. Този път се нарича орбита.

Причината за поява на орбитите е гравитацията на планетите и звездите. Най-добре може да се види как изглежда една орбита като се погледнат пръстените на Сатурн.

Орбити

Както планетите обикалят Слънцето, така и около някои планети обикалят техните естествени спътници, наричани още луни. Това са твърди тела със сферична форма, с много по-малки размери от планетата, около която обикалят и на не голямо разстояние от тях.

Някой планети имат повече от една луна, като например Юпитер, който има 64 луни.

Освен естествени спътници има и изкуствени такива създадени от човека. Най-много тиква спътници, разбира се има около Земята. Около нашата планета сме създали 3 различни орбити – ниска земна орбита, средна земна орбита и висока земна орбита. Като сателитите, които поставяме в тях имат различно предназначение.

Орбити

Благодарение на сателитите в тези орбити, днес можем да говорим по телефона, да гледаме телевизия от всички краища на света или новините да достигат до нас без никакво забавяне. Помагат ни да намерим пътя, когато се изгубим. Някой от тях служат за научни цели.

Орбити

Такъв например е Международната космическа станция, която всъщност е огромна лаборатория в космоса, голяма колкото футболно игрище. Други снимат и наблюдават Земята, за да правим по-точни прогнози за времето. Други изпращаме на изследователски мисии към далечни космически обекти и планети за да разберем повече за тези места.

My Instagram ProfileYoutube profile